EKG elektródákról

Mérnökként állítom, hogy az EKG fejlesztőknek fel kell készülniük a rendszer méretezése során arra, hogy a vizsgálatot végzők a 200 forintos gélen fognak spórolni. Pályám elején sokszor előfordult, hogy a megjelenített EKG-jel minőségére panaszkodtak a felhasználók. Aztán minden esetben kiderült, hogy nem gélezték be a felhelyezés előtt az elektródákat, hanem nedves gézt tettek alá, vagy csak benedvesítették vízzel. Akinek csináltak már EKG-t, biztos észrevette, hogy az elektródákat percekig igazgatták a testén. Erre nem lenne semmi szükség, ha rendesen begélezetten helyeznék fel őket, mert akkor a kontaktus rögtön olyan jelet szolgáltatna, amit a készülék értelmezni tud, diagnosztikus minőséget ad. Eddig a többször használatos elektródákról beszéltem, amiről csak remélni merem, hogy Ag/AgCl-dal szinterezett volt és nem krómozott lapocska. A 200 forintos géllel legalább 50 mérést el lehet végezni.

ekg_blog_1.pngA gyártók rájöttek, hogy sokan nem akarnak gélezgetni, ezért egyszerhasználatos (EH) elektródákkal jelentek meg a piacon.A prémium minőségű EH elektródák szenzora rozsdamentes fém, és csak azon a felületen van Ag/AgCl-dal szinterezve, ami érintkezik a gyártó által felvitt géllel. Hogy ne legyen gondja a felhasználónak a gélezéssel, ezeket az elektródákat előre begélezve hozza forgalomba a gyártó. Attól függően, hogy milyen felhasználásra szánják, olyan típusú gélcseppel látják el az elektróda "szemét", ami a baloldali képen barnán látszik. Létezik olyan EH elektróda is, ami szénszálból készült és a Röntgen készülékek számára láthatatlanok. Röviden nézzük meg, milyen gélekkel szállítják ezeket az elektródákat!

Mivel ezeknek a típusoknak különböző fantázianeveket adtak a gyártók, ezektől megkímélem olvasóimat és másként írom le őket, illetve a képek szerintem magukért beszélnek.

ekg_blog_2.png
Legnedvesebb változat. Sürgősségi esetekben, amikor nincs idő a mellkast előkészíteni (leborotválni). A gyors kontaktus érdekében, de hosszútávra nem javasolt.
ekg_blog_3.png
Kevésbé nedves változat. Ezeknél javasolt a mellkas előkészítése (borotválása, zsírtalanítása). Hosszútávú monitorozásra javasolt.
ekg_blog_4.png
Enyhén ragadó gél. Nem szükséges a mellkas előkészítése, rövid és hosszútávú monitorozásra is alkalmas. Jellemzően nem ezt szokták használni, de tudjunk róla, hogy létezik.

 

Nagyon fontos, nálam nem lehet kapni elektródákat külön. Se egyszerhasználatost, se többszöri felhasználásra alkalmast sem. De aki teheti, tegye, vásároljon EKG gélt, vagy EH elektródákat. Megkönnyíti ezzel a forgalmazók és gyártók helyzetét. Nem beszélve arról, hogy gyorsabbá és pontosabbá teszi a diagnózist. Egy darab EH elektróda 30 forint, a 260 ml-es gél pedig 200 forint.

EKG készüléket viszont lehet kapni!

A bejegyzés trackback címe:

https://babosi.blog.hu/api/trackback/id/tr145535789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Babosi Gyuri blogja

Ha érdekes orvosi műszerről olvasok, akkor írok ide. Legyen nyoma a véleményemnek, bár senkit nem érdekel.

süti beállítások módosítása