Telemedicina - értelmezéseim

Évek (egy évtized?) óta figyelem a telemedicina fejlődését. Emlékszem a 13 évvel ezelőtti Medica kiállításra, ahol egy mobiltelefonnak öltözött lány mászkált egész nap a kiállítócsarnokban. Egy német céget reklámozott. A mobiltelefon hátoldalán négy érintkező volt, amivel EKG-t (sürgősségi EKG-t) lehetett készíteni. Amint rosszul érezte magát a páciens, a mellkasához szorította, a felvételt elküldte egy központba, aztán ha szükséges volt, küldték a mentőt. A kisfilmen láttuk, ahogy idősek sétálnak egy szép, zöld parkban, az öregúr a kardigánjában rosszul lesz, előveszi a telefont, a mellkasához szorítja 10-15 mp-ig, majd az elküldi a felvételt egy központba, ahol minden fehér, modellszépségű nővérkék ülnek monitorok előtt és nézik az öregúr EKG-ját. Rossznak tűnik, riasztják a mentőket. A szokásos sablonok, ugye? Felsorolom őket: pénzes idősek, zöld park, kardigán, boldog pillanatokba belecsapó rosszullét, egy kis technika, fehér kórház, gyönyörű nővérkék, riasztás, azonnal induló mentő, helikopter, boldogan ágyban fekvő idős úr, stb. Szerintem itt hiábázza el minden telemedicina szolgáltatást nyújtó cég.

blog_bj_1.png

Az én felfogásom szerint fiatalokra, középkorúakra kell koncentrálni és nem a riasztást helyezni előre. Az idősek, akik közül sajnos sokan panaszokkal küzdenek, ígyis-úgyis elmennek orvoshoz. A fiatalok, a középkörúak nem. Nincs idejük, nem figyelnek a jelekre. Az általam fejlesztett rendszer nem riaszt, csak tájékoztat, javaslatot tesz. Két nagyon fontos paramétert mér elsősorban. A vérnyomást és a vércukrot. Ha 200/110 Hgmm-t mér, nem fog riasztani, nincs piros pánikgomb. Az előző mérések alapján trendfigyelést végez és eldönti, hogy egyszeri kiugró esetről van-e szó, vagy tényleg elkezdett a felhasználó vérnyomása egy ideje magas lenni. Ekkor szól, javasolja az orvos felkeresését, gyógyítani ő tud. Be lehet állítani gyógyszereket, így nyomonkövethető, melyik terápiás gyógyszer milyen hatással volt a mért paraméterekre. Nem szaporítom a szót, próbálja ki! Van egy demo hozzáférés a rendszerhez, melyről bővebben ezen a címen tájékozódhat. A készülékekhez jelenleg ingyen adom a szolgáltatást, hiszen még tesztfázisban üzemel. Aki szeretne annyira egészségesnek kinézni, mint a sablonképeken szereplő emberek, érdemes időben elkezdenie a vérnyomása figyelését. A neten rá lehet keresni, hogy nem a magas vérnyomásba lehet belehalni, hanem abba, amit okoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://babosi.blog.hu/api/trackback/id/tr755886873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Babosi Gyuri blogja

Ha érdekes orvosi műszerről olvasok, akkor írok ide. Legyen nyoma a véleményemnek, bár senkit nem érdekel.

süti beállítások módosítása