Videokolposzkóp olcsóbb-drágább?

Sokan csodálkozva kérdezgetik, hogy nálunk miért 1,5-2 millió forint egy videókolposzkóp. Ebben a rövid bejegyzésben szeretném a 3-500 ezer forintos és a mi készülékeinket összehasonlítani.

A kolposzkópia lényege, hogy az orvos a méhszájról és a hüvelyről egy nagyított képet lásson. A felnagyított képen különbséget lehessen tenni a normális és abnormális szövetek között. A mintavételnél fontos, hogy az orvos térbeli képet lásson, azaz binokuláris kolposzkópon keresztül, két szemmel nézze a mintavételi területet.

Az olcsóbb, általunk nem preferált videókolposzkópok nem sokkal többek, mint egy elektronikai áruházban kapható handycam, videókamera. Az optikája más és az optika köré épített LED-ek, mint fényforrás. Az orvos rögtön pixelekre bontott mono képet lát. A térbeliséget elvesztve és a felbontás függvényében a részletgazdagság is megalkuvásokkal jár.

   

 Ezzel szemben a Leisegang és PZO videókolposzkópjai a "hagyományos", térlátásra alapozott binokuláris készülékek konvergens fénymenettel részletgazdagabb képet szolgáltatnak az orvosnak, amivel a pontosabb diagnosztika garantált. A videókimenetet elsősorban az archiválásra, a páciensnek való bemutatásra használják, szemben az olcsóbbakkal, amikkel a digitalizált és sok esetben tömörített képen kell a diagnózist és az esetleges mintavételt megejteni. A Leisegang 3ML bővebb leírása itt.