Paraszolvencia - ki találta ki?

Ilyen szó márpedig nincs! Vagy mégis? Remélem, kiderül! Rögtön az elején leszögezem, hogy nem vagyok nyelvész, ne várjon senki mélyreható elemzést. Mindössze az Internet adta lehetőségekkel éltem és kutakodtam egy kicsit. Tudom, hogy emiatt korlátozottak a lehetőségek, de talán a felszínt megkaristolom egy picit. A bejegyzés írását egy pénteki tévéműsor ihlette, amiben rendre paraszolvenciának nevezték a hálapénzt. Ha cinikus akarnék lenni, talán azért, mert sok esetben ezt előre elkérik, amikor még nincs miért hálásnak lenni, de most nem erről szól a bejegyzés. Az orvosok szaknyelve elsősorban a latinra támaszkodik, ezért feltételeztem, hogy latin gyökerei lehetnek a paraszolvencia szónak. Nyelvi ismereteim alapján úgy éreztem, hogy a para előtagja lehet a szolvenciának (solventia). A netes latin szótár nem adott találatot a teljes szóra. A solventia első körben a solventium többesszámú alakja és oldat, nyálkaoldó szereket jelent. De van itt egy másik is, a solventia fizetőképességet is  jelent, az insolventia fizetésképtelenséget. Na, ez az! A para, mint előtag rossz feltételezés volt, nem találtam ilyet a latin-magyar szótárban. A paratus jelentése kész, készen, rendelkezésre álló, készpénz, ügyes. Elmondhatjuk, hogy valami köze van a pénzhez és a fizetéshez ennek a szóösszetételnek, de ki alkotta, mikor és milyen céllal? Tudja valaki?

Frissítés: Fejes László, a Nyelv és Tudomány oldal szerkesztője az alábbiakat osztotta meg velünk:

"A para- görög (!) előtag jelentése lehet ’túl, felett’, vagy ’mellett, mellé’. A szolvencia a latin solvns, solvent- ’oldó’-ból ered. Azt gyanítom, hogy itt nem fizetőképességet, hanem egyszerűen fizetést jelent, tehát ’valami feletti, melletti fizetés’.

Nekem az is feltűnt, hogy szinte mindenhol magyar szövegkörnyezetben jelenik meg, tehát valami magyar újítás lehet, az sem lepne meg, ha szabálytalan lenne."