Vérnyomás új határértékekkel?

Minap olvastam egy december 18-i bejegyzést a Journal of the American Medical Association oldalán, mely szerint a vérnyomásérték egészséges határértékei újra kell gondolni. Ajánlásokat készítettek. Nagy meglepetések nincsenek. Tervezek egy hosszabb bejegyzést a vérnyomásról. Számos helyen fellelhető, hogy a magas vérnyomás milyen betegségekhez vezethet. Jómagam fizikai oldalról szeretnék egy kicsit erről beszélni. Állandó időhiányban szenvedek, lassan fogok haladni, de reményeim szerint nyárra elkészülök vele. Addig is az ajánlások:

1. ajánlás:

A 60 év feletti korosztályban, törekedni kell arra, ha kell, gyógyszerrel, hogy a vérnyomásértékek 150/90 Hgmm alatt legyenek. (erősen ajánlott)

2. ajánlás

60 évnél fiatalabb korosztály esetén ajánlott a gyógyszeres kezelés a 140/90 Hgmm alatti értékek eléréséhet. (a 30-59 korosztly esetén erősen ajánlott; 18-29 korosztály esetén szakértőre bízzuk)

3. ajánlás

A 18 évnél idősebb, krónikus vesebetegségben szenvedő népesség esetén gyógyszeres kezelés ajánlott, hogy a vérnyomást a 140/90 Hgmm szint alá szorítsuk.

4. ajánlás

A 18 évnél idősebb, cukorbetegségben szenvedő népesség esetén gyógyszeres kezelés ajánlott, hogy a vérnyomást a 140/90 Hgmm szint alá szorítsuk.