A vérnyomás

Szeretem a rövid és lényegretörő bejegyzéseket, ahol néhány mondatban, szemléltető képpel, videóval elmagyaráznak egy részletet a Világ működéséről. Egyik évtizedes vesszőparipám a vérnyomás és annak a mérése. Még mindig azt érzem, félvállról vesszük ezt a dolgot, pedig nagyon sok betegség okozója tud lenni, egy csendes gyilkos. Sokan, amikor megmérik a vérnyomásukat, nem tudják, mi az a két érték, amit kiír a készülék. Pedig mind a kettő beszédes.

A szív egy pumpa. És ennek megfelelően szív (vajon a nevét innen kapta?) és fúj. Itt vért "fúj", nyom az erekbe, az ütőerekbe (artériákba).Az alábbi mozgó képet ultrahanggal készítették egy artériáról, amin jól látszik, hogyan pulzál a vér az erekben.

veraramlas_1.gif

Az ütőerek falára nyomás nehezedik. A szív teljes összehúzódásakor legnagyobb a nyomás, ezt hívják szisztolés nyomásnak. A szív elernyedésekor, amikor vérrel telik meg, minimális nyomás nehezedik az ütőerek falaira. Ezt hívják diasztolés nyomásnak.

vrny_1.png

A vérnyomás mérésekor a maximális és minimális nyomást mérjük. A szívhez legközelebbi részen, a bal felkaron. A csuklón végzett vérnyomásmérés fals adatokat adhat, ha nem tartjuk be az összes szabályt, amit a gyártók javasolnak. Emiatt azt mondom, felejtsük el ezeket a készülékeket (egyelőre), hiába lehet 3 ezer forintért is kapni. Ne engedjünk a csábításnak!

A szakembereknek a mért értékek sok dolgot elárulnak. Amit szeretnék hangsúlyozni, hogy a vérnyomásmérő által kiírt értékek egy pillanatnyi állapotot tükröznek. Lehet, hogy előtte, vagy utána teljesen mások. Ezért érdemes rendszeresen mérni, mert a trendekből következtetni tud az orvos erre-arra. Készítsünk naplót, "lepjük" meg azzal az orvosunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://babosi.blog.hu/api/trackback/id/tr155378501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Babosi Gyuri blogja

Ha érdekes orvosi műszerről olvasok, akkor írok ide. Legyen nyoma a véleményemnek, bár senkit nem érdekel.

süti beállítások módosítása