A fülzúgás és a Parkinson-kór kezelése
Az alábbi cikkben szereplő Tinnitus Hungary Kft. az általunk forgalmazott Euroclinic kezelőegységeit használja.
 
A Tinnitus Hungary Kft. és a németországi ANM orvostechnikai vállalat március 5-én, szombaton a Hilton Budapest WestEnd-ben megtartotta első magyarországi konferenciáját, ahol egy világújdonságnak számító terápiás eljárást, az Akusztikus CR®-neuromodulációt mutatták be magyar orvosoknak. Az új kezelési módszerről, annak kifejlesztője a magyar családi gyökerekkel is rendelkező Prof. Dr. Dr. Peter Tass beszélt az érdeklődőknek.
A Jülich-i kutatóközpontban született, kimagaslóan hatékony eszközzel gyógyszeres és műtéti beavatkozás nélkül, most új lehetőségek és irányok nyílnak a fülzúgás, de a Parkinson-betegségek kezelésére is. Az új terápiás eljárás és eszköz Németországon kívül elsőként Magyarországon lesz elérhető.

A Tinnitus Hungary Kft. és a németországi ANM orvostechnikai vállalat március 5-én, szombaton a Hilton Budapest WestEnd-ben megtartotta első magyarországi konferenciáját, ahol egy világújdonságnak számító terápiás eljárást, az Akusztikus CR®-neuromodulációt mutatták be magyar orvosoknak. Az új kezelési módszerről, annak kifejlesztője a magyar családi gyökerekkel is rendelkező Prof. Dr. Dr. Peter Tass beszélt az érdeklődőknek.
A Jülich-i kutatóközpontban született, kimagaslóan hatékony eszközzel gyógyszeres és műtéti beavatkozás nélkül, most új lehetőségek és irányok nyílnak a fülzúgás, de a Parkinson-betegségek kezelésére is. Az új terápiás eljárás és eszköz Németországon kívül elsőként Magyarországon lesz elérhető.

A konferenciát nagy figyelem és érdeklődés kísérte, máris több magyar orvos jelezte kifejezett együttműködési szándékát. A Tinnitus Hungary Kft. több önálló Tinnitus Centrum megnyitását tervezi. Az első, várhatóan alig egy hónap múlva, április elejétől Budapesten a Corvin sétányon fogadja a pácienseket, a második centrum Debrecenben működik majd, aztán az érdeklődéstől függően, több nagyvárosban is lehetnek később terápiás központok.
A Tinnitus Centrumok szolgáltatásait fül-orr-gégész szakorvosok ajánlásával lehet majd igénybe venni, illetve ha előtte valaki még nem járt vizsgálaton, akkor a központokból fogják a megfelelő fül-orr-gégész szakorvoshoz elirányítani. Az új CR®-neuromodulációs kezelés és eszköz egyelőre kizárólag önköltségi áron lesz elérhető.

A FÜLZÚGÁS-TERÁPIA ÚJ IRÁNYA – Akusztikus CR®-neuromoduláció

A csend megszűnik, és folyamatosan csak fütyül, zúg, zümmög…
Magyarországon több mint félmillióan, Németországban pedig mintegy négy millióan szenvednek olyan hangoktól, amelyeket mások nem érzékelnek. Az ilyen fantomzajok által okozott tinnitus, magyarul fülzúgás különösen halk környezetben érezhető hangosnak és rendkívül zavarónak. Ez az állandó zajhatás sokszor elviselhetetlen pszichikai terheléssé válhat, okozhat koncentrációs problémákat, alvászavart, de kísérheti depresszió és akár félelmi állapot is, vagy legszélsőségesebb esetben öngyilkossághoz vezethet.

„Ha egyszer újra rendesen kipihenhetném magam, azt nagyra tudnám értékelni!”

Az agy normális helyzetben megszűri a kívülről érkező zajokat, a fontos hangokat észleli, a lényegteleneket nem. Az utcán például a forgalom zaját, az elhaladó autókat szinte már nem is halljuk, viszont a szirénát azonnal észrevesszük. Azonban a fülzúgástól szenvedőknél nem működik ez a funkció. Ezért folyamatosan készenlétben vannak, feszültek, ingerültek. Ilyen állapotban az agy hibásan dolgozza fel a hallóidegek impulzusait, és nem létező hangot hall.

Hogyan keletkeznek a hangok?

Az agyban a hallókéreg felelős a hallásért. A fülön keresztül érzékelt minden hangot az agy ott dolgoz fel. A hallókéreg hasonló szerveződésű, mint a zongora billentyűzete, az idegsejtek egy meghatározott területen meghatározott hangfrekvenciára vannak hangolva.

Bármilyen kiváltó ok is felelős a fülzúgásért — zaj, gyógyszerek, stressz — annak eredménye az, hogy az érzékelt jelnek a fültől a hallókéregig történő átvitele megszakad. A hallókéregben az érintett idegsejt-hálózatok reagálnak a jel kiesésére, de nem úgy, hogy némák maradnak, hanem spontán aktívvá válnak, akárcsak egy zongora, amely anélkül ad ki hangot, hogy a billentyűket a zongorista leütötte volna. Ráadásul ilyenkor az idegsejtek még egymásra is hangolódnak, működésük szinkronizálódik és létrehoznak egy új hangot: a tinnitust.

Az agy megtanul egy tévedést

Azáltal, hogy az agy megpróbál egy hallászavart kompenzálni, elindít egy ördögi kört. Az idegsejtek szinkron hiperaktivitása téves folyamatokat vált ki a hallókéregben. A szinkronizáltan működő idegsejtek szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással. Minél erősebb az összekapcsolódás, annál inkább fokozódik a kóros aktivitás, és végső soron így képződnek a hiperaktív, erősen szinkronizáltan működő idegsejt-hálózati kapcsolatok. A tinnitus tartósan rögzül, az agy megtanulja egy fantomzaj létrehozását.

Azonban ezzel a zajjal nem kell együtt élni, a tinnitus kezelhető! A fülzúgás jellegétől függően Magyarországon leginkább gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésekkel igyekeznek az orvosok a problémán segíteni, de eddig igazán hatékony gyógymód alig állt rendelkezésre.
A Tinnitus Hungary az ANM tinnitus-terápiájával most egy teljesen új és rendkívül hatékony eljárást, valamint egy világújdonságnak számító eszközt kíván meghonosítani, amely alapvetően abban segít, hogy az agy hallókérge elfelejtse a tinnitus-hangot.

Coordinated Reset® az új fülzúgás terápia

Nem gyógyszeres kezelés, nem műtéti beavatkozás, nem is zeneterápia.
A CR®-neuromoduláció segítségével a fülzúgást kényelmes körülmények között, fájdalommentesen, akusztikus úton kezelik – tartós sikerrel. Ez egy Magyarországon még nem ismert új kezelési eljárás olyan betegségekre, amelyekre az idegsejtek túlzott szinkronitása jellemző. Ilyen a tinnitus. A szinkronizáltan működő idegsejteket, amelyek tulajdonképpen külső inger nélkül össze-vissza adnak jeleket, a CR®-technológiával újra vissza lehet téríteni az egészséges káoszba.

Ki számára alkalmas az akusztikus CR®-neuromoduláció?

Klinikai tanulmányokból tudjuk, hogy az akusztikus CR®-neuromoduláció az alábbi tinnitusprofilú páciensek számára alkalmas:
• Tonális tinnitus (sípoló vagy zúgó hang)
• Krónikus tinnitus (több, mint hat hónapja áll fenn)
• Szubjektív tinnitus
• Tinnitus-frekvencia 200 Hz és 10 KHz közötti tartományba esik

Nem alkalmasak a fenti módszerrel történő kezelésre a Ménière betegség-ben szenvedők, a
hallókészüléket viselők és a nagyfokú nagyothallók, akik az akusztikus CR®-neuromoduláció
hangjait már nem tudják érzékelni. Minden esetben fül-orr-gégész szakorvos mondja meg, hogy az érintett tinnitus- páciens kezelhető-e az akusztikus CR®-neuromodulációval.

Az egyensúly kiszámítható

A CR®-stimulációs jeleket egy adott frekvencia alkalmazásával célzottan el lehet juttatni a megfelelő területre az agyban, oda ahol a tinnitus hangot létrehozó hiperaktív, szinkron idegsejt-hálózat található. Ehhez természetesen az szükséges, hogy pontosan ismerjük a célhelyet. A páciens tinnitus frekvenciájának elemzésével fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálaton történik a célterület behatárolása. Ezek alapján látható, hogy a CR®-stimulációs jelek eltérnek minden érintettnél, azokat személyre szabottan határozzák meg.

Éppen ilyen pontosan számítják ki a stimuláció időbeli ritmusát is. Mivel a kezelés tartós sikere érdekében a rendkívül jól szervezett idegsejt-hálózat szinkronizált hiperaktivitását hosszú távon kell megzavarni. A CR® az idegsejt-hálózatot célzottan billenti ki a ritmusából. A stimulációs jelek önkényes kibocsátása egymagában sikertelen lenne. Az impulzusokat a kellő helyre, meghatározott időbeli sorrendben kell eljuttatni, a megfelelő hatás eléréséhez. Ezt az időbeli sorrendet a CR®-algoritmus, egy komplex matematikai formula alapján számítja ki, amely annyira egyedi, hogy szerzői jog védi.

Az emberi agy teljes munkát végez

Az akusztikus CR®- stimuláció alkalmazását szünet követi. Ilyenkor a természet szabad utat kap. Az ún. önszerveződési elv szerint most az egyik alcsoport sejtjei megpróbálnak összhangba kerülni egy másik alcsoport más ritmusban „ketyegő”sejtjeivel. Ennek során, egymás között rövidtávon teljesen kiesnek a ritmusból. Egészséges káosz alakul ki.

Hosszútávon az agy természetes tanulási képessége, a természetes képlékenység jut főszerephez. Ugyanis az agy gyengíti a kórosan megerősödött idegsejt kapcsolatokat a szinkronizált hiperaktív idegsejt-hálózatban, ha azok mindig újra és újra kiesnek a ritmusból. Miután az idegsejtek közötti kapcsolatok egyre gyengülnek, a sejtek nem tudnak újra olyan jól szinkronizálódni. Ez azt jelenti, hogy a kórosan szinkronizálódott sejtek elfelejtik a szinkronitást — és ezzel a tinnitus hangot. Az agy maga gondoskodik a CR®-neuromodulációs kezelés tartós sikeréről.

„Végre úrrá tudok lenni a fülzúgásomon!”

A folyamat négy lépése

1. Kialakulnak a szinkronizált idegsejt-hálózatok, amelyek az egyidejűleg aktív kórosan működő idegsejtek csoportjai.

2. A Coordinated Reset® segítségével célzott lágy impulzusok zavarják meg a csoportokat a szinkronitásukban.

3. Első deszinkron aktivitások által kisebb, önmagukban szinkron alcsoportok képződnek, amelyek a hálózat többi alcsoportjával már nincsenek azonos ritmusban.

4. Teljesen deszinkron aktivitások. A stimulációs szünetekben az egyes sejtek elvesznek az egészséges káoszban, mivel már egyik csoport sem képes a ritmust diktálni.

Eredmények

Az ANM az akusztikus CR®-neuromodulációval egy teljesen új terápiaformát fejlesztett ki a tinnitustól szenvedők számára, amelynek hatásmechanizmusát a legkorszerűbb nemzetközi szabványok keretei között Németországban egy klinikai tanulmányban bizonyították. Ennek alapján tizenkét hét után megállapítható, hogy az érintettek által érzékelt tinnitus hangerő átlag 40 százalékponttal csökken. Ezért a tinnitus hang összességében sokkal kevésbé érezhető kellemetlennek, a tanulmány szerint a kellemetlenség érzése átlag több mint 30 százalékponttal csökken. Ugyanakkor egy kérdőív segítségével rendszeresen mérték a tinnitus általi megterhelést az életminőség vonatkozásában.
Az akusztikus CR®-neuromodulációval történő tizenkét hetes terápiát követően a súlyos, nagyon súlyos tinnitus-fokozatú kategóriába tartozó páciensek száma 75%-kal csökkent, az enyhe tinnitus-fokozatú kategóriába tartozó pácienscsoport létszáma pedig ennek következtében megháromszorozódott.

A bejegyzés trackback címe:

https://babosi.blog.hu/api/trackback/id/tr583021177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Babosi Gyuri blogja

Ha érdekes orvosi műszerről olvasok, akkor írok ide. Legyen nyoma a véleményemnek, bár senkit nem érdekel.

süti beállítások módosítása